Bland människor med IBD är det tyvärr också vanligt med dålig tandhälsa, det är därför vi kan få särskilt tandvårdsbidrag med 600:- per halvår. Men jag funderar på om det kan vara omvänt också, att människor med dålig tandhälsa har en ökad risk att få IBD eller andra autoimmuna sjukdomar. Jag har sen barn/tonåren hela munnen full med amalgam, totalt tio tänder varav åtta med rejält stora fyllningar. Tre av dessa hade jag bytt ut tidigare när de gick sönder, men i julas (i samband med att ytterligare en gammal lagning gick sönder) påbörjade jag amalgamsanering för att bli av med resten också. Jag har tagit en fyllning var sjätte vecka och nu har jag bara två kvar. Anledningen till att jag bara tar en var sjätte vecka är för att man river upp en massa kvicksilver när man tar bort amalgamet och det är påfrestande för kroppen. Jag har också bett tandläkaren om att få en kofferdamsduk och extra utsug.
Min IBD-läkare säger att det inte har någon betydelse, och när jag letar på pubmed efter vetenskapliga artiklar så finns det inte mycket att hitta angående IBD och amalgam. Söker man däremot på removing dental amalgam/mercury och autoimmune disease så kommer det upp en hel del på de autoimmuna sjukdomar där man vet vilka autoantikroppar man ska mäta. Då minskar antalet autoantikroppar när man tar bort amalgam.
Länk till studie:
The beneficial effect of amalgam replacement on health in patients with autoimmunity
Gå med i Facebookgruppen Kost för Crohns, ulcerös kolit och annan IBD för att diskutera, få tips och stöd.
Kostråden på den här sidan bygger på dieterna Autoimmuna protokollet (AIP), Särskild kolhydratsdiet (SCD) och Gut and Physiology Syndrome (GAPS).
Jag använder delar ur alla tre dieterna för att läka och lindra min Crohns. Du behöver själv utforska vad just du mår bra av. Sluta inte med medicin utan att rådgöra med din läkare. Vissa mediciner (kortison) kan vara livsfarligt att sluta tvärt med, andra biologiska mediciner kan du bilda antikroppar emot så att du inte kan börja med dem igen. Du bestämmer själv vilka mediciner du vill ta, vilka biverkningar du står ut med, vilka risker du vill ta – men fatta beslut om mediciner i samråd med din läkare.
Med hopp om god läkning 🫶🤟
//Annika