GAPS bygger på SCD, och är också en form av eliminationsdiet som tar bort många vanliga kolhydratkällor (alla spannmål, mejeriprodukter, de flesta stärkelser och många typer av sockerarter) för att hjälpa till att läka matsmältningssystemet.
Dieten riktar sig mot de underliggande problemen i mag- tarmkanalen som orsakas av dysbios (rubbad tarmflora) och läckande tarm.
Genom att ta bort komplexa kolhydrater (disackarider och polysackarider) svälter man ut de patogena bakterier som orsakar störningar och skadar tarmen. Man tar även bort livsmedelstillsatser, samt fokuserar på att äta oprocessad mat lagad från grunden.
Inom GAPS fokuserar man också mycket på att tillföra probiotika i form av hemgjord yoghurt och kefir, syrade grönsaker med mera.
Det finns även ett detox-protokoll för att avgifta kroppen och stödja läkning.
GAPS-dietenn består av flera delar.
Innebär att man äter från alla de livsmedel som är godkända.
Introdieten sker i sex steg och är utformad för att stötta läkning så effektivt som möjligt.
Det finns även No-Plant GAPS, GAPS Ketogenic Diet, The More-Plant GAPS Diet, GAPS Liquid Fasting.
Syftet är att läka kroppen från alla intoleranser så att man ska kunna tåla all mat. Dock rekommenderas man aldrig att återgå till en kost med processade kolhydrater och livsmedelstillsatser.
Gå med i Facebookgruppen Kost för Crohns, ulcerös kolit och annan IBD för att diskutera, få tips och stöd.
Kostråden på den här sidan bygger på dieterna Autoimmuna protokollet (AIP), Särskild kolhydratsdiet (SCD) och Gut and Physiology Syndrome (GAPS).
Jag använder delar ur alla tre dieterna för att läka och lindra min Crohns. Du behöver själv utforska vad just du mår bra av. Sluta inte med medicin utan att rådgöra med din läkare. Vissa mediciner (kortison) kan vara livsfarligt att sluta tvärt med, andra biologiska mediciner kan du bilda antikroppar emot så att du inte kan börja med dem igen. Du bestämmer själv vilka mediciner du vill ta, vilka biverkningar du står ut med, vilka risker du vill ta – men fatta beslut om mediciner i samråd med din läkare.
Med hopp om god läkning 🫶🤟
//Annika