Mejeriprodukter

Mjölk innehÄller bra fetter och mÄnga andra nÀringsÀmnen. Men för en kÀnslig tarm kan det stÀlla till problem pÄ flera sÀtt.

Laktos

Laktos eller mjölksocker bryts ner i tunntarmen, men om man har en obalanserad tarmflora blir nedbrytningen ofullstÀndig och laktosen blir istÀllet nÀring till ogynnsamma bakterier, patogener.

De laktosfria produkter man kan köpa i butik Àr egentligen inte laktosfria, man har bara tillsatt ett enzym.

Mjölkprotein

Man kan vara överkÀnslig mot kasein eller vassle, symptomen kan variera frÄn allvarliga allergiska reaktioner till mildare besvÀr.

Inom AIP avrÄder man frÄn mejeriprodukter men man kan Äterintroducera dessa senare. Detta sker i ordningen

  1. Ghee
  2. Smör
  3. Kefir eller yoghurt
  4. HĂ„rdost
  5. FĂ€rskost
  6. GrÀdde
  7. Mjölk.

Det Àr ocksÄ skillnad pÄ mjölk och mjölk. Mjölk som man köper i butik Àr bÄde pastöriserad och (oftast) homogeniserad.

Pastörisering

InnebÀr att man hettar upp mjölken för att bli av med sjukdomsalstrande bakterier som kan orsaka till exempel tuberkulos. Det finns tre olika typer av pastörisering. Man kan Àven köpa opastöriserad mjölk direkt frÄn en bonde. DÄ har man en massa bra bakterier kvar i mjölken.

LÄgpastörisering

LĂ„gpastörisering Ă€r det som normalt anvĂ€nds för vanlig mjölk. Den innebĂ€r att mjölken hettas upp till minst +72 ÂșC i 15 sekunder.

Det brukar stÄ FÀrsk mjölk pÄ förpackningen.

Högpastöriserad

Mjölken hettas upp till 85 grade. Det brukar stÄ Mjölk med lite lÀngre hÄllbarhet pÄ förpackningen.

Högpastöriserad mjölk rekommenderas inte om man vill göra egen yoghurt eller kefir.

Ultrapastöriserad, UHT-behandlad

UHT-mjölk Àr mjölk som har bearbetats vid ultrahög temperatur (UHT). Steriliseringen sker genom att mjölken snabbt vÀrms upp till en temperatur pÄ minst 135°C, dÀr den sedan hÄlls i nÄgra sekunder innan den snabbt kyls ned till rumstemperatur. Det brukar stÄ Mjölk med lÄng hÄllbarhet pÄ förpackningen.

UHT-mjölk rekommenderas inte om man vill göra egen yoghurt eller kefir.

Homogenisering

Man homogeniserar mjölken för att grÀdden inte ska flyta upp pÄ ytan, mjölken fÄr ocksÄ en jÀmnare vitare fÀrg. Samtidigt förÀndras molekylstrukturen hos mjölken. Vissa menar att detta Àr negativt för hÀlsan. För en sÄ naturlig mjölk som möjligt rekommenderas lÄgpastöriserad ohomogeniserad mjölk. Den brukar heta Lantmjölk.

Hemgjorda mejeriprodukter

Inom SCD och GAPS rekommenderas man Ă€ta hemgjord yoghurt och kefir. Anledningen till att man mĂ„ste göra det sjĂ€lv Ă€r för att det mĂ„ste fermenteras minst 24 timmar. Detta för att bakterierna ska kunna Ă€ta upp all laktos. 


unsplash