Kycklingsoppa med citron och timjan

En enkel och lÀkande soppa som du gÀrna kan Àta till frukost, lunch eller middag. Komplettera med nÄgot fermenterat för extra hjÀlp till matsmÀltningen.

  • Ca 1 kg kycklingben, lĂ„r eller vingar
  • Ca 5 normalstora morötter
  • 1 stor gul lök, eller 2 smĂ„
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Saften frĂ„n 1 citron (1 dl)
  • 5-6 krossade svartpepparkorn eller 1/2 krm svartpeppar
  • Ca 1 msk fĂ€rsk timjan eller 1 tsk torkad
  • Ca 2 msk oraffinerat havssalt eller 1 msk raffinerat hushĂ„llssalt med klumpförebyggande medel
  • Ca 1 liter vatten, det mĂ„ste tĂ€cka alla ingredienser i grytan


  1. Skölj kycklingbenen. Skala morötterna och dela i mindre bitar. Skala och dela löken i klyftor eller hacka den grovt. Finhacka vitlöksklyftor.
  2. LÀgg ner alla ingredienser i en gryta, fyll pÄ med mer vatten om det inte tÀcker.
  3. Koka upp och lĂ„t sjuda i 3-5 timmar, alternativt lĂ„t det stĂ„ i en slowcooker över natten 8–10 timmar.
  4. Sila av vĂ€tskan. HĂ€ll upp kyckling och grönsaker pĂ„ en ugnsplĂ„t sĂ„ att det svalnar snabbare. Rensa bort benen. OBS! Spara precis ALLA mjukdelar – brosk, skinn, kött och annat slafs. Om du tycker vissa delar Ă€r oaptitliga sĂ„ kan du mixa ner dem i buljongen, men kasta dem inte. Det Ă€r dessa delar som Ă€r mest lĂ€kande och vĂ€lgörande.
  5. VÀlj sen hur du vill Àta, du kan dricka buljongen separat och Àta kycklingen och grönsakerna för sig, alternativt sÄ blandar du ihop ingredienserna till en soppa.

Servera gÀrna soppa med en extra klick ghee och lite fÀrsk persilja.