Kombucha

Kombucha Ă€r en fermenterad dryck med lĂ„ng historia och ursprung i Kina. Den tillverkas genom att fermentera sött te med hjĂ€lp av en SCOBY (symbiotisk kultur av bakterier och jĂ€st). En del sĂ€ger att SCOBYN Ă€r det lock av gelĂ© som bildas ovanpĂ„ kombuchan, andra sĂ€ger att det Ă€r sjĂ€lva vĂ€tskan som innehĂ„ller bakteriekulturen som Ă€r SCOBYn. Hur som helst sĂ„ behöver man inte ha det dĂ€r gelĂ©iga locket/hinnan nĂ€r man ska starta upp en egen kombucha, det rĂ€cker med ett par deciliter opastöriserad kombucha utan smak. 

Kombucha har blivit populÀrt tack vare sina positiva egenskaper för matsmÀltningen och tarmhÀlsan. Drycken Àr rik pÄ probiotika och enzymer som hjÀlper till att balansera tarmfloran och frÀmja en sund matsmÀltning.

För mÀnniskor med inflammatorisk tarmsjukdom kan kombucha vara bra att inkludera i kosten som en god och hÀlsosam dryck.

Köpa fÀrdig kombucha

Kombucha finns att köpa fÀrdig, men den innehÄller för mycket socker för att dricka som den Àr. En flaska innehÄller nÀstan en matsked socker, och det Àr för mycket om man har en tarmflora i obalans, dÄ göder man patogener.

Om du vill dricka köpekombucha sÄ se för det första till att den Àr opastöriserad, annars innehÄller den inga goda bakterier. Sen behöver den stÄ minst ett dygn i rumstemperatur utan kork sÄ att mikroorganismerna kan Àta upp det mesta av sockret. Den kan ocksÄ stÄ en vecka utan kork i kylskÄp.

Göra egen kombucha

Att göra egen kombucha Àr verkligen bland det enklaste man kan göra. Och det blir vÀldigt gott. Man kan köpa startkit, men det gÄr ocksÄ bra att börja med en vanlig flaska kombucha utan smak. Jag har gjort pÄ flaskor med smak ocksÄ och det gick bra det med. Det viktigaste Àr att det Àr opastöriserad kombucha. Titta i flaskan, förhoppningsvis ligger det en liten slemklump dÀr i. Det Àr ett bra tecken pÄ att det Àr gott liv i mikroorganismerna.

För att inte behöva bry mig om att allt socker Àts upp av mikroorganismer sÄ anvÀnder jag honung att söta med. Honung Àr en monosackarid till skillnad frÄn socker som Àr en disackarid. Monosackarider tas upp direkt i magsÀcken och behöver inte brytas ner i tunntarmen som disackarider (lÀs mer om socker). SÄ dÄ gör det inget om det Àr lite sött kvar frÄn honungen i min kombucha.

Jag har i honungen i teet nĂ€r det Ă€r varmt, för att eventuella mikroorganismer i honungen ska dö, och inte störa mikroorganismerna i kombuchan. 

En del rör i honungen nĂ€r teet har svalnat, dĂ„ blir det jun kombucha. Man brukar dĂ„ anvĂ€nda grönt te. 

Recept

  • 1 flaska (33cl) opastöriserad kombucha utan smak
  • 2 l starkt te (4 tepĂ„sar eller 1 msk lös-te)
  • 1 dl honung
  • Glasburk pĂ„ minst 3 liter
  • En tygbit
  • Ett gummiband

Förberedelser

  1. HÀll kombucha-flaskan i glasburken och lÄt den stÄ i ett skÄp cirka en vecka. Det ska smaka rejÀlt surt.

Starta kombucha

  1. Koka upp 2 liter vatten.
  2. Rör i honungen.
  3. LÀgg i 4 tepÄsar eller 1 msk lös-te.
  4. LĂ„t dra i 20-30 minuter.
  5. Ta ur tepÄsarna och lÄt svalna till rumstemperatur (22-23 grader).
  6. HĂ€ll teet i glasburken med kombucha-SCOBYn.
  7. SÀtt pÄ tygbiten som lock och fÀst med en gummisnodd runt burken.
  8. StÀll burken i ett skÄp och lÄt stÄ orört minst en vecka innan du provsmakar.

Efter 1–3 veckor Ă€r första bryggningen av kombuchan klar. Smaka hur sur du vill ha den. Den kan drickas nu, som den Ă€r. Tappa upp pĂ„ flaskor och förvara den i kylskĂ„p. Spara 2-3 dl kombucha samt SCOBYN för att starta en ny sats.

Du kan ocksÄ göra en andra fermentering.

Andra fermentering

Du kan nu tillsĂ€tta smak till kombuchan, och skapa kolsyra. Som smak kan du anvĂ€nda olika bĂ€r, frukter eller juice. Fördelen med juice Ă€r att man inte behöver sila. AnvĂ€nd cirka 10–20 procent smaksĂ€ttare och 80-90 procent kombucha.

  • 1 dl hallon
  • 9 dl kombucha

Blanda hallon och kombucha och fördela i flaskor med kork. LĂ„t stĂ„ i rumstemperatur 2–7 dagar. LĂ€tta lite pĂ„ locket efter 2 dagar för att se sĂ„ att det inte blir för mycket kolsyra, dĂ„ kan flaskorna smĂ€lla. NĂ€r du tycker kolsyran Ă€r lagom, sila kombuchan och stĂ€ll in i kylskĂ„p. 


unsplash