Kombucha Àr en fermenterad dryck med lÄng historia och ursprung i Kina. Den tillverkas genom att fermentera sött te med hjÀlp av en SCOBY (symbiotisk kultur av bakterier och jÀst). En del sÀger att SCOBYN Àr det lock av gelé som bildas ovanpÄ kombuchan, andra sÀger att det Àr sjÀlva vÀtskan som innehÄller bakteriekulturen som Àr SCOBYn. Hur som helst sÄ behöver man inte ha det dÀr geléiga locket/hinnan nÀr man ska starta upp en egen kombucha, det rÀcker med ett par deciliter opastöriserad kombucha utan smak.
Kombucha har blivit populÀrt tack vare sina positiva egenskaper för matsmÀltningen och tarmhÀlsan. Drycken Àr rik pÄ probiotika och enzymer som hjÀlper till att balansera tarmfloran och frÀmja en sund matsmÀltning.
För mÀnniskor med inflammatorisk tarmsjukdom kan kombucha vara bra att inkludera i kosten som en god och hÀlsosam dryck.
Kombucha finns att köpa fÀrdig, men den innehÄller för mycket socker för att dricka som den Àr. En flaska innehÄller nÀstan en matsked socker, och det Àr för mycket om man har en tarmflora i obalans, dÄ göder man patogener.
Om du vill dricka köpekombucha sÄ se för det första till att den Àr opastöriserad, annars innehÄller den inga goda bakterier. Sen behöver den stÄ minst ett dygn i rumstemperatur utan kork sÄ att mikroorganismerna kan Àta upp det mesta av sockret. Den kan ocksÄ stÄ en vecka utan kork i kylskÄp.
Att göra egen kombucha Àr verkligen bland det enklaste man kan göra. Och det blir vÀldigt gott. Man kan köpa startkit, men det gÄr ocksÄ bra att börja med en vanlig flaska kombucha utan smak. Jag har gjort pÄ flaskor med smak ocksÄ och det gick bra det med. Det viktigaste Àr att det Àr opastöriserad kombucha. Titta i flaskan, förhoppningsvis ligger det en liten slemklump dÀr i. Det Àr ett bra tecken pÄ att det Àr gott liv i mikroorganismerna.
För att inte behöva bry mig om att allt socker Àts upp av mikroorganismer sÄ anvÀnder jag honung att söta med. Honung Àr en monosackarid till skillnad frÄn socker som Àr en disackarid. Monosackarider tas upp direkt i magsÀcken och behöver inte brytas ner i tunntarmen som disackarider (lÀs mer om socker). SÄ dÄ gör det inget om det Àr lite sött kvar frÄn honungen i min kombucha.
Jag har i honungen i teet nÀr det Àr varmt, för att eventuella mikroorganismer i honungen ska dö, och inte störa mikroorganismerna i kombuchan.
En del rör i honungen nÀr teet har svalnat, dÄ blir det jun kombucha. Man brukar dÄ anvÀnda grönt te.
Efter 1â3 veckor Ă€r första bryggningen av kombuchan klar. Smaka hur sur du vill ha den. Den kan drickas nu, som den Ă€r. Tappa upp pĂ„ flaskor och förvara den i kylskĂ„p. Spara 2-3 dl kombucha samt SCOBYN för att starta en ny sats.
Du kan ocksÄ göra en andra fermentering.
Du kan nu tillsĂ€tta smak till kombuchan, och skapa kolsyra. Som smak kan du anvĂ€nda olika bĂ€r, frukter eller juice. Fördelen med juice Ă€r att man inte behöver sila. AnvĂ€nd cirka 10â20 procent smaksĂ€ttare och 80-90 procent kombucha.
Blanda hallon och kombucha och fördela i flaskor med kork. LĂ„t stĂ„ i rumstemperatur 2â7 dagar. LĂ€tta lite pĂ„ locket efter 2 dagar för att se sĂ„ att det inte blir för mycket kolsyra, dĂ„ kan flaskorna smĂ€lla. NĂ€r du tycker kolsyran Ă€r lagom, sila kombuchan och stĂ€ll in i kylskĂ„p.
GÄ med i Facebookgruppen Kost för Crohns, ulcerös kolit och annan IBD för att diskutera, fÄ tips och stöd.
KostrÄden pÄ den hÀr sidan bygger pÄ dieterna Autoimmuna protokollet (AIP), SÀrskild kolhydratsdiet (SCD) och Gut and Physiology Syndrome (GAPS).
Jag anvĂ€nder delar ur alla tre dieterna för att lĂ€ka och lindra min Crohns. Du behöver sjĂ€lv utforska vad just du mĂ„r bra av. Sluta inte med medicin utan att rĂ„dgöra med din lĂ€kare. Vissa mediciner (kortison) kan vara livsfarligt att sluta tvĂ€rt med, andra biologiska mediciner kan du bilda antikroppar emot sĂ„ att du inte kan börja med dem igen. Du bestĂ€mmer sjĂ€lv vilka mediciner du vill ta, vilka biverkningar du stĂ„r ut med, vilka risker du vill ta â men fatta beslut om mediciner i samrĂ„d med din lĂ€kare.
Med hopp om god lĂ€kning đ«¶đ€
//Annika