LammlÀgg och rotfrukter

Lamm Àr bra kött, eftersom de flesta lamm fÄr gÄ ute och Àta grÀs hela sommaren. DÄ bildas omega-3 i köttet och det behöver vi fÄ i oss.

De billigaste delarna Àr de som behöver koka lÀnge för att bli mört, lammlÀgg t ex.

LammlĂ€gg och rotfrukter 2–3 portioner

  • TvĂ„ lammlĂ€gg (eller annat kött med ben)
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • Rosmarin
  • Rödvin (gĂ€rna naturvin)
  • Salt & peppar

Gör sÄ hÀr

  1. SÀtt ugnen pÄ 150 grader.
  2. Salta och peppra lammlÀggen och bryn den i ghee.

  3. LÀgg köttet i en liten ugnsfast form.

  4. Vispa ur stekpannan med rödvin sÄ att allt gott frÄn det stekta kommer med, hÀll det i formen.
  5. Skala lök, vitlök och morot, dela i grova bitar och lÀgg i formen.


  6. Nyp kvistar av fÀrsk rosmarin, eller strö över torkad.
  7. Fyll upp med mer rödvin sÄ att det Àr 2-3 cm i formen.


  8. StÀll in i ugn, 150 grader i ca tvÄ timmar. VÀnd pÄ lÀggen efter halva tiden.

  9. Servera som det Àr, eller med mjölksyrade grönsaker eller annat tillbehör.