Socker

Socker är en generell term som hänvisar till olika sockerarter – monosackarider och disackarider.

Monosackarider är enkla sockermolekyler som glukos och fruktos. Dessa kräver inte mycket matsmältningutan tas lätt upp av kroppen. Monosackarider finns i frukt och honung, och är okej att äta i små till måttliga mängder. Ungefär två till tre frukter per dag, eller några teskedar honung max. Tänk på att frukt måste vara mogen, banan ska ha små bruna prickar, annars är det risk att det är för mycket stärkelse i frukten. 

Disackarider består av två sammankopplade monosackarider, till exempel sackaros (vanligt vitt socker) eller laktos (mjölksocker). Disackarider måste brytas ner i tunntarmen av ett enzym som bildas där. Hos personer med störd tarmflora (vilket de flesta med IBD har) fungerar den här nedbrytningen dåligt och disackariderna bryts inte ner till monosackarider som hos en människa med frisk tarm. Istället blir disackariderna näring åt patogena bakterier, till exempel candida. De patogena bakterierna avger toxiner som skadar tarmen. Därför behöver man nundvika alla former av disackarider.

Undvik

  • Vitt strösocker
  • Rårörsocker
  • Kokossocker
  • Farinsocker
  • Sirap
  • Lönnsirap
  • Björksirap
  • Allt som smakar sött, förutom honung och frukt


unsplash