Socker är en generell term som hänvisar till olika sockerarter – monosackarider och disackarider.
Monosackarider är enkla sockermolekyler som glukos och fruktos. Dessa kräver inte mycket matsmältningutan tas lätt upp av kroppen. Monosackarider finns i frukt och honung, och är okej att äta i små till måttliga mängder. Ungefär två till tre frukter per dag, eller några teskedar honung max. Tänk på att frukt måste vara mogen, banan ska ha små bruna prickar, annars är det risk att det är för mycket stärkelse i frukten.
Disackarider består av två sammankopplade monosackarider, till exempel sackaros (vanligt vitt socker) eller laktos (mjölksocker). Disackarider måste brytas ner i tunntarmen av ett enzym som bildas där. Hos personer med störd tarmflora (vilket de flesta med IBD har) fungerar den här nedbrytningen dåligt och disackariderna bryts inte ner till monosackarider som hos en människa med frisk tarm. Istället blir disackariderna näring åt patogena bakterier, till exempel candida. De patogena bakterierna avger toxiner som skadar tarmen. Därför behöver man nundvika alla former av disackarider.
Gå med i Facebookgruppen Kost för Crohns, ulcerös kolit och annan IBD för att diskutera, få tips och stöd.
Kostråden på den här sidan bygger på dieterna Autoimmuna protokollet (AIP), Särskild kolhydratsdiet (SCD) och Gut and Physiology Syndrome (GAPS).
Jag använder delar ur alla tre dieterna för att läka och lindra min Crohns. Du behöver själv utforska vad just du mår bra av. Sluta inte med medicin utan att rådgöra med din läkare. Vissa mediciner (kortison) kan vara livsfarligt att sluta tvärt med, andra biologiska mediciner kan du bilda antikroppar emot så att du inte kan börja med dem igen. Du bestämmer själv vilka mediciner du vill ta, vilka biverkningar du står ut med, vilka risker du vill ta – men fatta beslut om mediciner i samråd med din läkare.
Med hopp om god läkning 🫶🤟
//Annika