SurkÄl

Det Ă€r roligt och enkelt att göra surkĂ„l. Jag drog mig lĂ€nge för att syra sjĂ€lv, tyckte det verkade sĂ„ svĂ„rt, men nu har jag flera burkar hĂ€r hemma som roterar sĂ„ att jag alltid har nĂ„got syrat till maten. Mjölksyrebakterier finns överallt; pĂ„ grönsaker, frukter, örtkryddor – och pĂ„ dina hĂ€nder.

NÀr man mjölksyrar Àr det viktigt med hygienen, sterilisera allt med kokhett vatten. Se till att det inte finns nÄgra rester av diskmedel, du vill inte döda mjölksyrebakterierna med diskmedel. Samma med dina hÀnder, se till att de Àr rena, men skrubba inte bort alla bakterier med tvÄl.

Till ett kilo kÄl eller andra grönsaker behövs 1,5-2 procent salt. Det mÄste vara salt utan jod, annars dör bakterierna. Jag har en liten vÄg och brukar vÀga upp 17,5 gram salt till en burk. Det blir knappt 2 msk salt om det Àr oraffinerat havssalt utan klumpförebyggande medel. Om man har raffinerat hushÄllssalt med klumpförebyggande medel blir det knappt 1 msk.

PÄ bilderna hÀr har jag gjort tvÄ burkar à 1 liter. KÄlhuvudet vÀgde 1,5 kg sÄ jag drygade ut med 6 morötter. Om det inte blir fullt i burken fyller man bara pÄ med lite vatten. Man kan ha burken halvfull med vitkÄl och fylla upp med vatten, dÄ fÄr man surkÄlsjuice. Det Àr toppen att börja med. DÄ fÄr man alla goda bakterier men inga fibrer. Det viktigaste Àr att inte ha för mycket luft i burken, dÄ ökar risken för mögel.

Jag brukar fylla ganska mycket. Det kommer dÄ pysa över lite, sÄ stÀll burken pÄ ett fat. Det som pyser över kan du gÀrna dricka upp. Det första som kommer smakar mest vatten och lite kÄl, nÀstan lite unket. Efter ett par dagar ska det smaka syrligt. Efter tre, fyra dagar slutar det pysa.

Recept till en enlitersburk med snÀpplock

  • Ca 1 kg vitkĂ„l (eller vitkĂ„l och morot)
  • 17,5 gram salt utan jod


  1. Ta bort de yttersta bladen pÄ vitkÄlen om de Àr fula.
  2. Ta bort ett av de yttersta bladen och skÀr efter burken sÄ att du fÄr en rundel (denna ska bli som ett lock sen).
  3. Skölj och strimla resten av vitkÄlen.
  4. Blanda salt och kÄl. KnÄda tills det vÀtskat sig och kÄlen dryper.
  5. Tryck ner kÄlen i burken. Se till sÄ att ingen luft finns kvar.
  6. Tryck dit ditt lock av kÄlblad, se till sÄ att ingen luft finns kvar. Jag har smÄ ljusstakar jag köpt pÄ IKEA för att pressa ner kÄlen, men det brukar gÄ bra utan ocksÄ.
  7. Fyll pÄ med vatten om kÄlen inte fyller burken. NÄgra centimeter frÄn kanten Àr lagom.
  8. KnÀpp pÄ locket.
  9. StÀll burken pÄ ett fat och stÀll in i ett skÄp. Kolla varje dag i början och drick upp det som pyser över.
  10. LÄt stÄ i rumstemperatur ca tvÄ veckor. Det kan stÄ lÀngre ocksÄ, mjölksyrning Àr ett sÀtt att konservera och surkÄlen hÄller lÀnge, men den hÄller lÀngre i kylskÄp.