Sumac-kyckling

En väldigt enkel vardagsrätt där allt läggs på en plåt, sen får maten sköta sig själv i ugnen. Allt får en pikant smak av sumac. Sumac, eller sumak, är en fantastisk krydda som används mycket runt Medelhavet och i Mellanöstern. Den ger en fin syrlig smak och passar bra i olika såser, sallader eller på kyckling eller fisk. Sumac finns att köpa i de flesta stora mataffärer.

Skyn som bildas i botten av plåten är rik på kollagen och gelatin, väldigt läkande för tarmen.

Benen och brosket som blir över efter denna rätt samlar du i frysen för att koka buljong på.


Sumac-kyckling, 4 portioner

  • 1-1 1/2 kg kycklingvingar, kycklinglår eller kycklingben

  • 1/2 rödkålshuvud

  • 1 liten eller 1/2 stor rotselleri

  • 2 dl vatten

  • 1 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad

Glace

  • 3 msk olivolja

  • 3 msk ghee, smält

  • 1 tsk balsamvinäger (kolla innehållsförteckningen så att den inte innehåller socker, konserveringsmedel eller andra tillsatser)

  • 1-2 tsk salt

  • 2 tsk sumac

  • 1 krm svartpeppar

  • 2 vitlöksklyftor, hackade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till glacen.
  3. Skölj kycklingen och sprid ut på plåten.
  4. Skölj rödkålen och dela den i stora klyftor.
  5. Skala rotsellerin och dela i centimetertjocka stavar.
  6. Lägg allt på en plåt och häll över vatten, glace och timjan.
  7. Tillaga i ugnen cirka 1 timme.

Servera med kryddgrönt och mer sumac om någon vill ha.