En väldigt enkel vardagsrätt där allt läggs på en plåt, sen får maten sköta sig själv i ugnen. Allt får en pikant smak av sumac. Sumac, eller sumak, är en fantastisk krydda som används mycket runt Medelhavet och i Mellanöstern. Den ger en fin syrlig smak och passar bra i olika såser, sallader eller på kyckling eller fisk. Sumac finns att köpa i de flesta stora mataffärer.
Skyn som bildas i botten av plåten är rik på kollagen och gelatin, väldigt läkande för tarmen.
Benen och brosket som blir över efter denna rätt samlar du i frysen för att koka buljong på.
1-1 1/2 kg kycklingvingar, kycklinglår eller kycklingben
1/2 rödkålshuvud
1 liten eller 1/2 stor rotselleri
2 dl vatten
1 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad
3 msk olivolja
3 msk ghee, smält
1 tsk balsamvinäger (kolla innehållsförteckningen så att den inte innehåller socker, konserveringsmedel eller andra tillsatser)
1-2 tsk salt
2 tsk sumac
1 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor, hackade
Servera med kryddgrönt och mer sumac om någon vill ha.
Gå med i Facebookgruppen Kost för Crohns, ulcerös kolit och annan IBD för att diskutera, få tips och stöd.
Kostråden på den här sidan bygger på dieterna Autoimmuna protokollet (AIP), Särskild kolhydratsdiet (SCD) och Gut and Physiology Syndrome (GAPS).
Jag använder delar ur alla tre dieterna för att läka och lindra min Crohns. Du behöver själv utforska vad just du mår bra av. Sluta inte med medicin utan att rådgöra med din läkare. Vissa mediciner (kortison) kan vara livsfarligt att sluta tvärt med, andra biologiska mediciner kan du bilda antikroppar emot så att du inte kan börja med dem igen. Du bestämmer själv vilka mediciner du vill ta, vilka biverkningar du står ut med, vilka risker du vill ta – men fatta beslut om mediciner i samråd med din läkare.
Med hopp om god läkning 🫶🤟
//Annika