Yoghurtkultur (lactobasillus bulgaricus och streptococcus thermophilus) Àr snÀlla och vÀlgörande bakterier för tarmen. SÄ hÀr gör du vanlig yoghurt med mjölk. Det Àr rekommenderat inom SCD och GAPS, men inte inom AIP.
NĂ€r du fermenterar yoghurten i 24 timmar försvinner all laktos. Laktosâfriaâ produkter i affĂ€ren Ă€r egentligen inte laktosfria, de har bara ett enzym tillsatt för att bryta ner laktosen.
Det hÀr receptet Àr anpassat till om man inte har yoghurtmaskin, man hÄller istÀllet vÀrmen i diskhon. Yoghurten ska hÄlla mellan 41 och 47 grader i minst 24 timmar. Fyll diskhon med 48-gradig vatten och lÀgg pÄ en ugnsplÄt som lock, det hÄller vÀrmen mÄnga timmar. NÀr vattenbadet börjar komma nedÄt 40 grader fyller du pÄ med varmvatten igen sÄ att det kommer upp i 48-49 grader.
Har du en yoghurtmaskin kan du sÄklart anvÀnda den men var noga med att fermentera minst 24 timmar.
Starta denna yoghurt pÄ morgonen sÄ att du har hela dagen pÄ dig att kolla rÀtt temperatur. DÄ Àr det inte sÄ noga om temperaturen blir nÄgot för lÄg under natten nÀr fermenteringen vÀl kommit igÄng.
â AIP
â SCD, GAPS
Recept till 1 liter
1 liter mjölk, ohomogeniserad lantmjölk
2 msk naturell yoghurt, rumsvarm
GÄ med i Facebookgruppen Kost för Crohns, ulcerös kolit och annan IBD för att diskutera, fÄ tips och stöd.
KostrÄden pÄ den hÀr sidan bygger pÄ dieterna Autoimmuna protokollet (AIP), SÀrskild kolhydratsdiet (SCD) och Gut and Physiology Syndrome (GAPS).
Jag anvĂ€nder delar ur alla tre dieterna för att lĂ€ka och lindra min Crohns. Du behöver sjĂ€lv utforska vad just du mĂ„r bra av. Sluta inte med medicin utan att rĂ„dgöra med din lĂ€kare. Vissa mediciner (kortison) kan vara livsfarligt att sluta tvĂ€rt med, andra biologiska mediciner kan du bilda antikroppar emot sĂ„ att du inte kan börja med dem igen. Du bestĂ€mmer sjĂ€lv vilka mediciner du vill ta, vilka biverkningar du stĂ„r ut med, vilka risker du vill ta â men fatta beslut om mediciner i samrĂ„d med din lĂ€kare.
Med hopp om god lĂ€kning đ«¶đ€
//Annika