Yoghurt

Yoghurtkultur (lactobasillus bulgaricus och streptococcus thermophilus) Àr snÀlla och vÀlgörande bakterier för tarmen. SÄ hÀr gör du vanlig yoghurt med mjölk. Det Àr rekommenderat inom SCD och GAPS, men inte inom AIP.

NĂ€r du fermenterar yoghurten i 24 timmar försvinner all laktos. Laktos”fria” produkter i affĂ€ren Ă€r egentligen inte laktosfria, de har bara ett enzym tillsatt för att bryta ner laktosen.

Det hÀr receptet Àr anpassat till om man inte har yoghurtmaskin, man hÄller istÀllet vÀrmen i diskhon. Yoghurten ska hÄlla mellan 41 och 47 grader i minst 24 timmar. Fyll diskhon med 48-gradig vatten och lÀgg pÄ en ugnsplÄt som lock, det hÄller vÀrmen mÄnga timmar. NÀr vattenbadet börjar komma nedÄt 40 grader fyller du pÄ med varmvatten igen sÄ att det kommer upp i 48-49 grader.

Har du en yoghurtmaskin kan du sÄklart anvÀnda den men var noga med att fermentera minst 24 timmar.

Starta denna yoghurt pÄ morgonen sÄ att du har hela dagen pÄ dig att kolla rÀtt temperatur. DÄ Àr det inte sÄ noga om temperaturen blir nÄgot för lÄg under natten nÀr fermenteringen vÀl kommit igÄng.



❌ AIP


✅ SCD, GAPS

Yoghurt

Recept till 1 liter

  • 1 liter mjölk, ohomogeniserad lantmjölk

  • 2 msk naturell yoghurt, rumsvarm

  • 1-liters glasburk med tĂ€tslutande lock.


Gör sÄ hÀr

  1. VÀrm upp mjölken till 82 grader och ta av frÄn vÀrmen.
  2. LĂ„t svalna till 45 grader.
  3. Blanda i yoghurten i en dl av mjölken och blanda sedan denna i resten av mjölken. Rör om i fem minuter.
  4. HÀll i en glasburk med tÀtslutande lock.
  5. SÀtt ner burken i diskhon och fyll pÄ med 48-gradigt vatten, lÀgg pÄ en ugnsplÄt som lock. LÄt stÄ i 24 timmar och hÄll koll pÄ vattenbadets temperatur. Det Àr viktigast de första timmarna att temperaturen inte blir för lÄg, fermenteringen behöver komma igÄng ordentligt. PÄ natten kan det bli lite lÀgre om du hÄllit temperaturen hela dagen.
  6. Förvara den fÀrdiga yoghurten i kylen.
unsplash