Gryta med kalvlÀgg

Gryta Ă€r lĂ€tt att göra. VĂ€lj kött och bryn det litegrann. HĂ€ll pĂ„ vĂ€tska, kryddor och nĂ„gra grönsaker. LĂ„t puttra i nĂ„gra timmar. Ät.

Och det Àr minst lika gott att Àta dagen efter, sÄ gör flera portioner nÀr du ÀndÄ hÄller pÄ.

Kalvgryta 2–3 portioner

  • TvĂ„ skivor kalvlĂ€gg (Eller annat grytkött med ben)

  • 3 morötter i bitar

  • Rotselleri, ca 1 dl tĂ€rnad

  • 3 stora eller 6-7 smĂ„ gula eller röda lökar

  • 1 knippe salladslök

  • Vitlök, 1-2 klyftor finhackade

  • Rödvin (helst naturvin), drygt 1 dl

  • Vatten sĂ„ att det tĂ€cker övriga ingredienser
  • Svartpeppar, ca 1 krm

  • Salt, ca 1-2 tsk

Gör sÄ hÀr

  1. Börja med att bryna köttskivorna i ghee och olivolja. (Snitta kanterna runt först sÄ att skivorna inte "skÄlar" sig.
  2. NÀr köttet fÄtt fin yta, lÀgg i vitlök och annan lök och frÀs runt. BrÀnn inte vitlöken!
  3. HÀll pÄ vin, sÀnk vÀrmen till medelvÀrme och puttra nÄn kvart.
  4. HÀll pÄ vatten och rotfrukter, peppar och ev salt. Smaka av ;)
  5. LÄt grytan puttra under lock tvÄ timmar.
  6. Lyft upp kalvlÀggen, ta bort benen,skÀr köttet i lagoma munsbitar och lÀgg tillbaka i grytan.
  7. Smaka av igen och tillsÀtt eventuellt mer salt eller peppar.
  8. Servera mjölksyrade grönsaker pÄ sidan.