Ghee

Ghee Àr inte bara gott, det innehÄller mÄnga bra fetter till exempel smörsyra. Smörsyra ger nÀring Ät tarmslemhinnans celler. Ghee innehÄller Àven vitamin A, D och E, samt betakaroten. VÀlj smör frÄn grÀsbetande djur sÄ fÄr du en bra balans mellan omega3 och omega6.

Ghee Àr helt enkelt smör dÀr man kokar/sjuder bort vÀtskan sÄ att mjölkproteinet kan silas bort. Det spelar ingen roll om smöret Àr saltat eller osaltat, saltet kommer binda till den del som silas bort och försvinner ÀndÄ.

Man kan Àven göra klarifierat smör, dÄ fÄr det inte koka, bara smÀlta. Resultatet i bÄde ghee och klarifierat smör Àr smörolja, men ghee fÄr en lite nötigare kolasmak.

Ghee hÄller i rumstemperatur mÄnga mÄnader, mycket lÀngre Àn vad datumet pÄ smörpaketet anger. Detta eftersom man silat bort det som Àr kÀnsligt.


❌ AIP


✅ SCD, GAPS


  • 1/2 kg ekologiskt smör


  1. SmÀlt smöret pÄ svag vÀrme tills bottensatsen Àr brun. Rör om dÄ och dÄ.
  2. Sila genom kaffefilter eller dubbelvikt hushÄllspapper ner i en glasburk eller annan lÀmplig behÄllare.
  3. LÄt svalna i rumstemperatur, stÀll sedan in burken i kylen tills det hÄrdnat. Flytta ut din ghee till rumstemperatur igen och förvara den dÀr. Anledninngen till att den fÄr göra en vÀnda i kylen Àr att den stelnar till en lenare krÀmighet, annars kan det bli lite grynigt. Det Àr inget fel, men det smakar godare med slÀt ghee.