Fisk och skaldjur

Fisk och skaldjur innehåller mängder med viktiga vitaminer, mineraler och fett. Ostron innehåller mängder med zink som är viktigt för tarmläkning. Vit fisk innehåller jod och selen, makrill innehåller D-vitamin och omega3, och så vidare.

Tyvärr innehåller många fiskar även miljögifter. Det är bra att äta fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan men försök äta vildfångad fisk från havet, och välj de mindre fiskarna som makrill, sill, torsk, sej med flera.

Insjöfiskar och större fiskar som tonfisk bör man inte äta för ofta (följ livsmedelsverkets rekommendation). 

Ät gärna

  • BlĂĄmusslor – handplockade eller odlade
  • Havskräfta – burfĂĄngad
  • Krabba – svensk, burfĂĄngad
  • Kungskrabba – burfĂĄngad i Alaska
  • Ostron – handplockade i Norge, odlade
  • Pilgrimsmusslor – handplockade i Norge, odlade
  • Sill – fĂĄngad i Nordsjön eller nordvästra Atlanten
  • Torsk – KRAV och MSC-märkt – men inte om den är bottentrĂĄlad
  • Sej – KRAV och MSC-märkt– men inte om den är bottentrĂĄlad
  • Makrill – KRAV och MSC-märkt– men inte om den är bottentrĂĄlad
  • Lax – KRAV och MSC-märkt
unsplash