Fisk och skaldjur innehåller mängder med viktiga vitaminer, mineraler och fett. Ostron innehåller mängder med zink som är viktigt för tarmläkning. Vit fisk innehåller jod och selen, makrill innehåller D-vitamin och omega3, och så vidare.
Tyvärr innehåller många fiskar även miljögifter. Det är bra att äta fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan men försök äta vildfångad fisk från havet, och välj de mindre fiskarna som makrill, sill, torsk, sej med flera.
Insjöfiskar och större fiskar som tonfisk bör man inte äta för ofta (följ livsmedelsverkets rekommendation).
Gå med i Facebookgruppen Kost för Crohns, ulcerös kolit och annan IBD för att diskutera, få tips och stöd.
Kostråden på den här sidan bygger på dieterna Autoimmuna protokollet (AIP), Särskild kolhydratsdiet (SCD) och Gut and Physiology Syndrome (GAPS).
Jag använder delar ur alla tre dieterna för att läka och lindra min Crohns. Du behöver själv utforska vad just du mår bra av. Sluta inte med medicin utan att rådgöra med din läkare. Vissa mediciner (kortison) kan vara livsfarligt att sluta tvärt med, andra biologiska mediciner kan du bilda antikroppar emot så att du inte kan börja med dem igen. Du bestämmer själv vilka mediciner du vill ta, vilka biverkningar du står ut med, vilka risker du vill ta – men fatta beslut om mediciner i samråd med din läkare.
Med hopp om god läkning 🫶🤟
//Annika