Livsmedelstillsatser

Många livsmedelstillsatser kan orsaka störnningar i tarmen. Vissa livsmedelstillsatser är inte problematiska men i början av dieten är det lika bra att utesluta alla så att du senare kanske kan införa vissa när du vet vad du reagerar på.

Viktigast att undvika

  • Alla emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel och konsistensgivare. (E 400-495) Kan angripa tarmväggen och orsaka dysbios.
  • Lecitin är också ett emulgeringsmedel och bör undvikas. Framställs ofta ur soja eller solrosolja. (E 322)
  • Alla sötningsmedel.
  • Konserveringsmedel. Dödar inte bara oönskade bakterier i mat utan också dina goda bakterier i tarmen. Sulfiterna i denna grupp kan även orsaka astmaanfall. (E 200-297)
  • Färgämnen. Vissa färgämnen är ganska harmlösa, till exempel klorofyll eller kurkumin. Andra bör man definitivt undvika, till exempel alla azo-färger. (E 100-180)
unsplash