Salt kvass med röda vinbÀr och citronmeliss

Mjölksyrebakterierna finns pÄ vinbÀren, pÄ citronmelissen och i honungen om den Àr nyslungad och opastöriserad. Mjölksyrebakterierna finns Àven pÄ dina hÀnder om du inte gnuggat med tvÄl pÄ nÄgra timmar. Huden strÀvar alltid efter att ha ett surt pH, ett syralager, som skydd mot skadliga bakterier och annat. TvÀttar du för mycket och för ofta med tvÄl förstörs syralagret och hinner inte byggas upp mellan tvÀttarna.

SÄ nÀr du ska göra kvass, surkÄl eller nÄgot annat syrat Àr det bra att ha rena hÀnder, men inte för rena. Borsta naglarna med Àttika till exempel om de Àr smutsiga. FÀrska örter brukar ocksÄ vara bra för att fÄ igÄng fermenteringen.

Röda vinbÀrskvass med citronmeliss, en liter

  • Cirka 1/2 liter röda vinbĂ€r
  • Cirka en nĂ€ve citronmeliss
  • Cirka 2 tsk oraffinerat havssalt (halva mĂ€ngden om du har raffinerat hushĂ„llssalt med klumpförebyggande medel) VIKTIGT utan jod.
  • Drygt en matsked honung
  • Vatten. Börja med en halvliter och fyll pĂ„ mer sen.


  1. HÀll bÀren i en burk med tÀtslutande lock.
  2. KnÄda citronmelissen med salt tills det blir lite blött. HÀll ner i burken.
  3. Blanda ut honungen i 1/2 liter vatten och hÀll i burken.
  4. Fyll pÄ med vatten sÄ att det Àr nÄn centimeter kvar till kanten.
  5. SÀtt pÄ locket och stÀll burken pÄ ett fat ifall det skulle pysa över.
  6. StÀll in i ett skÄp cirka en vecka, eller tvÄ. VÀnd burken ett par gÄnger per dag sÄ att alla delar fÄr vÀtska pÄ sig.