Kryddor

Kryddor smakar inte bara gott, många av dem har positiva effekter på hälsan. Många örtkryddor stimulerar matsmältningen. Vitlök, ingefära och gurkmeja har antiinflammatoriska egenskaper.

Ät gärna

  • Alla örtkryddor och blad, till exempel persilja, gräslök, dragon, lagerblad.
  • Vitlök
  • Ingefära
  • Pepparrot
  • Äppelcidervinäger och annan vinäger (läs innehållsförteckning så att den är fri från tillsatser)
  • Barkkryddor, till exempel kanel
  • Vanilj
  • Salt – Lyssna på intressant podavsnitt om salt

Ät gärna om du tål

  • Bärkryddor, till exempel svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar, rosépeppar, kardemumma, enbär
  • Frökryddor, till exempel anisfrö, senapsfrö, vallmofrö, muskot, kumminfrö.

Var försiktig med/undvik

  • Kryddor från chilifrukter, till exempel cayennepeppar, chilipulver, jalapeños.
  • Paprikapulver (kan eventuellt tålas av en del)
unsplash