Benbuljong

Benbuljong innehĂ„ller mĂ„nga tarmlĂ€kande Ă€mnen – kollagen, gelatin, aminosyror som glycin, prolin, glutamin och arginin. Dessutom innehĂ„ller det mineraler som kalcium, magnesium och fosfor. Drick/Ă€t buljong varje dag i början, trappa upp lĂ„ngsamt för att vĂ€nja magen. Inom AIP och SCD anvĂ€nder man benbuljong direkt, inom GAPS anvĂ€nder man köttbuljong i början, benbuljong introduceras senare. Buljongen blir gelĂ©ig och tjock, med ett lock av fett, nĂ€r den har svalnat i kylskĂ„p.

AnvÀnd den fÀrdiga buljongen som den Àr, att dricka som mellanmÄl. Eller anvÀnd den som grund i grytor ooch soppor.
Spara ben med brosk och ligament frĂ„n den ugnsstekta kycklingen – eller ben frĂ„n nöt eller lamm – i frysen. TvÄ–tre kycklingskrov brukar vara lagom att koka pĂ„, eller motsvarande mĂ€ngd lĂ„rben eller vad du har. UngefĂ€r ett kg ben Ă€r lagom.

Kyckling behöver sjuda cirka 4–8 timmar. Lamm och nöt behöver sjuda cirka ett dygn. En slowcooker kan vara vĂ€ldigt bra att ha nĂ€r man gör buljong. FörlĂ€ng koktiden 2–4 timmar.

Man tillsÀtter nÄgot surt, som citronsaft eller ÀppelcidervinÀger, för att laka ur mineralerna ur benen.


✅ AIP (AnvĂ€nd inte peppar)


✅ SCD, GAPS

Benbuljong

  • Cirka 1 kg ben med brosk och ligament
  • Vatten sĂ„ att benen tĂ€cks
  • 2-3 msk Ă€ppelcidervinĂ€ger eller citronjuice per liter vatten
  • Cirka 2–3 tsk salt per liter vatten (eller hĂ€lften om du har raffinerat salt med klumpförebyggande medel)
  • Eventuellta kryddor som svartpeppar, ingefĂ€ra, lagerblad, timjan eller rosmarin.

Gör sÄ hÀr

  1. LĂ€gg benen i en gryta.
  2. TillsÀtt resten av ingredienserna, vattnet ska tÀcka precis.
  3. LĂ„t sjuda i 4–8 timmar för kyckling, cirka 16 timmar för lamm och 24 timmar för nöt. AnvĂ€nd gĂ€rna slowcooker, förlĂ€ng dĂ„ koktiden 2–4 timmar.
  4. Sila buljongen och lÄt den svalna.
  5. Förvara i kylskÄp (max en vecka) eller frys in.


unsplash