Buljong är själva stommen i läkning med hjälp av kosten. Ät eller drick buljong flera gånger per dag i början, och flera dagar i veckan efter att du läkt tarmen.
Buljong är en lättsmält och näringsrik proteinkälla. Vid IBD kan tarmarna vara känsliga för stekt eller grillat kött, men buljongens innehåll av kollagen och gelatin är skonsamt för tarmen.
Bidrar till tarmläkning: Kollagen i buljong innehåller aminosyran glutamin, som är känt för att stödja tarmens slemhinnor och bidra till tarmens läkning vid inflammation och skador.
Minskar inflammation: Buljong innehåller också aminosyran glycin, som har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att minska inflammation i tarmen.
Lätt att absorbera: Vid IBD kan tarmarna ha svårt att absorbera näringsämnen. Buljong är lätt att absorbera och är en näringsrik källa till vitaminer, mineraler och aminosyror.
Främjar tarmhälsa: Den gelatinrika buljongen stödjer en sund balans av tarmbakterier och förbättrar tarmfloran.
Som med all kost som är ny kan man få reaktioner i början. Vänj dig långsamt vid buljonger, ät små mängder i början. Ha också kortare koktid i början. Variera mellan olika köttdelar och olika djur. Se recept på buljong.
Gå med i Facebookgruppen Kost för Crohns, ulcerös kolit och annan IBD för att diskutera, få tips och stöd.
Kostråden på den här sidan bygger på dieterna Autoimmuna protokollet (AIP), Särskild kolhydratsdiet (SCD) och Gut and Physiology Syndrome (GAPS).
Jag använder delar ur alla tre dieterna för att läka och lindra min Crohns. Du behöver själv utforska vad just du mår bra av. Sluta inte med medicin utan att rådgöra med din läkare. Vissa mediciner (kortison) kan vara livsfarligt att sluta tvärt med, andra biologiska mediciner kan du bilda antikroppar emot så att du inte kan börja med dem igen. Du bestämmer själv vilka mediciner du vill ta, vilka biverkningar du står ut med, vilka risker du vill ta – men fatta beslut om mediciner i samråd med din läkare.
Med hopp om god läkning 🫶🤟
//Annika