Buljonger

Buljong är själva stommen i läkning med hjälp av kosten. Ät eller drick buljong flera gånger per dag i början, och flera dagar i veckan efter att du läkt tarmen.

  • Buljong är en lättsmält och näringsrik proteinkälla. Vid IBD kan tarmarna vara känsliga för stekt eller grillat kött, men buljongens innehåll av kollagen och gelatin är skonsamt för tarmen.

  • Bidrar till tarmläkning: Kollagen i buljong innehåller aminosyran glutamin, som är känt för att stödja tarmens slemhinnor och bidra till tarmens läkning vid inflammation och skador.

  • Minskar inflammation: Buljong innehåller också aminosyran glycin, som har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att minska inflammation i tarmen.

  • Lätt att absorbera: Vid IBD kan tarmarna ha svårt att absorbera näringsämnen. Buljong är lätt att absorbera och är en näringsrik källa till vitaminer, mineraler och aminosyror.

  • Främjar tarmhälsa: Den gelatinrika buljongen stödjer en sund balans av tarmbakterier och förbättrar tarmfloran.

Som med all kost som är ny kan man få reaktioner i början. Vänj dig långsamt vid buljonger, ät små mängder i början. Ha också kortare koktid i början. Variera mellan olika köttdelar och olika djur. Se recept på buljong.

Enklast att börja med

  • Kycklingvingar
  • Kycklinglår
  • Oxsvans
  • Köttben
  • Märgben
unsplash