Fisk med knaperstekt bacon, fÀnkÄl och blomkÄl

Till den hÀr rÀtten passar torsk, sej, kolja, alaska pollock eller annan vit fisk. Det gÄr snabbt att göra sÄ den passar pÄ en vardag. VÀlj ekologisk bacon utan tillsatser, den ska bara innehÄlla flÀskkött och salt. Vill man att det ska gÄ Ànnu snabbare kan man ta en pÄse med fryst blomkÄl istÀllet för fÀrsk blomkÄl och fÀnkÄl. Gör pÄ samma sÀtt, ner i formen, pÄ med ghee och salt.


➖ AIP. ErsĂ€tt ghee med neutral kokosolja eller olivolja.


✅ SCD, GAPS

Knaperstekt bacon, ca 4 portioner

  • 1–2 pkt bacon

Gör sÄ hÀr

  1. SÀtt ugnen pÄ 200 grader.
  2. Sprid ut baconen pÄ en plÄt.
  3. Tillaga baconen ca 10 minuter, eller tills de blivit lÀtt knapriga och fÄtt fin fÀrg.
  4. Klipp baconen i smÄ bitar nÀr den svalnat lite.

Ugnsbakad blomkÄl och fÀnkÄl, ca 4 portioner

  • 1 blomkĂ„lshuvud
  • 4 smĂ„ fĂ€nkĂ„l (eller 2 större)
  • Ghee/olivolja
  • Salt
  • Persilja och citron till servering

Gör sÄ hÀr

  1. SÀtt ugnen pÄ 200 grader.
  2. Dela blomkÄlen i buketter och lÀgg i en ugnsfast form.
  3. Halvera fÀnkÄlen pÄ lÀngden och lÀgg i formen. Om fÀnkÄlen Àr stor, dela den istÀllet i tjocka skivor pÄ tvÀren.
  4. Klicka över ghee eller ringla över olivolja och salta.
  5. Baka i ugnen ca 1/2 timme, eller tills grönsakerna blivit lite mjuka och fÄtt fin fÀrg.

Fisk, ca 4 portioner

  • 600 g vit fisk (fĂ€rsk, eller fryst tinad)

  • Salt

Gör sÄ hÀr

  1. KÀnn igenom fisken sÄ att det inte finns nÄgra ben. Om det finns sÄ ta bort dem med pincett eller kniv.
  2. Dela den i portionsbitar.
  3. Salta fisken rikligt, ca 1-2 tsk.
  4. Koka upp rikligt med vatten, och ta av det frÄn vÀrmen.
  5. SÀnk försiktigt ner fisken i det heta vattnet och lÄt den vila i 5-6 minuter. KÀnn med en potatissticka, nÀr den gÄr igenom lÀtt Àr fisken klar.


Servera allt med lite persilja och en citronklyfta.