kokosyoghurt

Yoghurtkultur (lactobasillus bulgaricus och streptococcus thermophilus) Àr snÀlla och vÀlgörande bakterier för tarmen. I SCD och GAPS Àter man hemgjord yoghurt gjord pÄ mjölk. Inom AIP undviker man mjölkprodukter. Eftersom jag reagerar vÀldigt pÄ mjölkprotein sÄ hÄller jag mig till kokosmjölk. Det finns fÀrdig kokosyoghurt att köpa, men alla innehÄller karragenan eller andra förtjockningsmedel som inte Àr bra för tarmen, sÄ det blir till att göra egen. Det underlÀttar att ha en yoghurtmaskin men det funkar utan ocksÄ.

Yoghurtkultur kan man köpa hÀr,

https://bacillusbulgaricus.com/product/yogurt-starter/


Tips om du vill göra yoghurt men inte har en yoghurtmaskin, eller inte vill ha pÄ ugnen i 24 timmar; anvÀnd diskhon.

Under semestern hade jag inte med min yoghurtmaskin, utan gjorde yoghurt i diskhon. Yoghurten ska hÄlla mellan 41 och 47 grader i minst 24 timmar. Fyll diskhon med 48-gradig vatten och lÀgg pÄ en ugnsplÄt som lock, det hÄller vÀrmen mÄnga timmar. NÀr vattenbadet börjar komma nedÄt 40 grader fyller du pÄ med varmvatten igen sÄ att det kommer upp i 48-49 grader.


✅ AIP


✅ SCD, GAPS

Kokosyoghurt

Recept till 1,2 liter

  • 3 burkar kokosmjölk (eller 2 burkar kokosgrĂ€dde och en burk vatten)
  • ca 1 msk honung
  • 1 msk gelatinpulver
  • 1 gram frystorkad yoghurtkultur (Eller 1/2 dl yoghurt frĂ„n tidigare sats. Minska dĂ„ mĂ€ngden kokosmjölk.)
  1. Börja med att sterilisera burkarna/kÀrlet du ska göra yoghurten i med kokhett vatten.
  2. VÀrm upp kokosmjölken till 80 grader.
  3. HÀll i honung och gelatin. Rör tills det löser sig.
  4. LĂ„t svalna till 40-43 grader.
  5. Rör i yoghurtkulturen och rör i 5 minuter.
  6. HÀll över i rena burkar/burk och sÀtt pÄ lock.
  7. LÄt stÄ i 8-12 timmar i 40-46 grader och flytta sen in i kylen.

Yoghurten hÄller sig sÄ lÀnge den smakar gott, minst en vecka. Men om du ska anvÀnda den som startkultur till en ny sats Àr det bÀst att ta den efter tre-fyra dagar. Yoghurten kommer att skikta sig, och den undre delen blir mer geleaktig.

unsplash