Oxsvanssoppa

En enkel och läkande soppa som du gärna kan äta till frukost, lunch eller middag. Du kan byta oxsvansen mot köttben.

Komplettera med något fermenterat för extra hjälp till matsmältningen.

  • Ca 1,5 kg oxsvans
  • Ca 5 normalstora morötter
  • 1/2 purjolök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl hallonvinäger (eller äppelcidervinäger)
  • 5-6 krossade svartpepparkorn eller 1/2 krm svartpeppar
  • Ca 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 lagerblad
  • Ca 2 msk oraffinerat havssalt eller 1 msk raffinerat hushållssalt med klumpförebyggande medel
  • Ca 1 liter vatten, det måste täcka alla ingredienser i grytan


  1. Skölj oxsvansen. Skala morötterna och dela i mindre bitar. Skiva purjolöken. Finhacka vitlöksklyftor.
  2. Lägg ner alla ingredienser i en gryta, fyll på med mer vatten om det inte täcker.
  3. Koka upp och låt sjuda i 4–6 timmar, alternativt låt det stå i en slowcooker över natten 10–12 timmar.
  4. Sila av vätskan. Häll upp oxsvans och grönsaker på en ugnsplåt så att det svalnar snabbare. Rensa bort benen. OBS! Spara precis ALLA mjukdelar – skrapa det geléiga från benen. Om du tycker vissa delar är oaptitliga så kan du mixa ner dem i buljongen, men kasta dem inte. Det är dessa delar som är mest läkande och välgörande.
  5. Välj sen hur du vill äta, du kan dricka buljongen separat och äta köttet och grönsakerna för sig, alternativt så blandar du ihop ingredienserna till en soppa.
  6. Klipp över lite gräslök vid servering.


unsplash