Kvassen Àr en fermenterad dryck som vanligtvis tillverkas genom att blanda bröd med vatten och socker och lÄta det jÀsa under nÄgra dagar. Den kan ocksÄ göras pÄ frukt och honung.
Kvass Àr rikt pÄ nyttiga bakterier som kan bidra till att förbÀttra tarmhÀlsan och minska inflammation i tarmarna. Det Àr en uppfriskande och lÀtt kolsyrad dryck, ett trevligt och nyttigt alternativ till lÀsk.
Mjölksyrebakterierna finns pÄ Àpplena och i honungen om den Àr nyslungad och opastöriserad. Mjölksyrebakterierna finns Àven pÄ dina hÀnder om du inte gnuggat med tvÄl pÄ nÄgra timmar. Huden strÀvar alltid efter att ha ett surt pH, ett syralager, som skydd mot skadliga bakterier och annat. TvÀttar du för mycket och för ofta med tvÄl förstörs syralagret och hinner inte byggas upp mellan tvÀttarna.
SÄ nÀr du ska göra kvass, surkÄl eller nÄgot annat syrat Àr det bra att ha rena hÀnder, men inte för rena. Borsta naglarna med Àttika till exempel om de Àr smutsiga. FÀrska örter brukar ocksÄ vara bra för att fÄ igÄng fermenteringen.
Köp alltid svensk honung dÀr det stÄr vem biodlaren Àr, dÄ Àr det i stort sett alltid opastöriserad honung (man kan ringa och frÄga).
â AIP
â SCD, GAPS
GÄ med i Facebookgruppen Kost för Crohns, ulcerös kolit och annan IBD för att diskutera, fÄ tips och stöd.
KostrÄden pÄ den hÀr sidan bygger pÄ dieterna Autoimmuna protokollet (AIP), SÀrskild kolhydratsdiet (SCD) och Gut and Physiology Syndrome (GAPS).
Jag anvĂ€nder delar ur alla tre dieterna för att lĂ€ka och lindra min Crohns. Du behöver sjĂ€lv utforska vad just du mĂ„r bra av. Sluta inte med medicin utan att rĂ„dgöra med din lĂ€kare. Vissa mediciner (kortison) kan vara livsfarligt att sluta tvĂ€rt med, andra biologiska mediciner kan du bilda antikroppar emot sĂ„ att du inte kan börja med dem igen. Du bestĂ€mmer sjĂ€lv vilka mediciner du vill ta, vilka biverkningar du stĂ„r ut med, vilka risker du vill ta â men fatta beslut om mediciner i samrĂ„d med din lĂ€kare.
Med hopp om god lĂ€kning đ«¶đ€
//Annika