Söt kvass, fermenterad dryck med Àpple och mynta

Kvassen Àr en fermenterad dryck som vanligtvis tillverkas genom att blanda bröd med vatten och socker och lÄta det jÀsa under nÄgra dagar. Den kan ocksÄ göras pÄ frukt och honung.

Kvass Àr rikt pÄ nyttiga bakterier som kan bidra till att förbÀttra tarmhÀlsan och minska inflammation i tarmarna. Det Àr en uppfriskande och lÀtt kolsyrad dryck, ett trevligt och nyttigt alternativ till lÀsk.

Mjölksyrebakterierna finns pÄ Àpplena och i honungen om den Àr nyslungad och opastöriserad. Mjölksyrebakterierna finns Àven pÄ dina hÀnder om du inte gnuggat med tvÄl pÄ nÄgra timmar. Huden strÀvar alltid efter att ha ett surt pH, ett syralager, som skydd mot skadliga bakterier och annat. TvÀttar du för mycket och för ofta med tvÄl förstörs syralagret och hinner inte byggas upp mellan tvÀttarna.

SÄ nÀr du ska göra kvass, surkÄl eller nÄgot annat syrat Àr det bra att ha rena hÀnder, men inte för rena. Borsta naglarna med Àttika till exempel om de Àr smutsiga. FÀrska örter brukar ocksÄ vara bra för att fÄ igÄng fermenteringen.

Köp alltid svensk honung dÀr det stÄr vem biodlaren Àr, dÄ Àr det i stort sett alltid opastöriserad honung (man kan ringa och frÄga).


✅ AIP


✅ SCD, GAPS

Äppelkvass med mynta, 1 liter

  • Cirka 4 dl Ă€pple i bitar eller klyftor (kan bytas mot annan frukt eller bĂ€r)
  • NĂ„gra blad frĂ„n mynta (eller kanelstĂ„ng eller annan ört)
  • 2–4 msk opastöriserad honung
  • Vatten. Börja med en halvliter och fyll pĂ„ mer sen.


  1. Skölj Àpplena och skÀr i bitar. LÄt skalet vara kvar, men ta bort skrotten.
  2. LÀgg Àppelbitar ooch myntablad i en burk med snÀpplock.
  3. Blanda ut honungen i 1/2 liter vatten och hÀll i burken.
  4. Fyll pÄ med vatten sÄ att det Àr nÄn centimeter kvar till kanten.
  5. SÀtt pÄ locket och stÀll burken pÄ ett fat ifall det skulle pysa över.
  6. StÀll in i ett skÄp cirka en vecka, eller tvÄ. VÀnd burken ett par gÄnger per dag sÄ att alla delar fÄr vÀtska pÄ sig.
unsplash