Nötter och frön

Nötter och frön har Àtits av mÀnniskor sen urminnes tider, och de Àr mycket nÀringsrika. De innehÄller bra fetter, mÄnga mineraler och en del vitaminer. Inom AIP utesluter man nötter pÄ grund av att mÄnga Àr allergiska. Inom GAPS och SCD Àr inte nötter det första man Àter, eftersom det kan vara lite svÄrsmÀlt.

För att göra nötter mer lÀttsmÀlta och förenkla nÀringsupptaget bör man blötlÀgga dem. NÀr nöten eller fröet börjar gro minskar nivÄerna av antinutrienter, vissa kolhydrater bryts ner, samt blötlÀggning aktiverar enzymer som kan göra nÀringsÀmnena mer tillgÀngliga för kroppen.

Nötter och nötmjöl kan vara ett trevligt inslag i en varierad kost, det finns mycket gott man kan baka till exempel, men man bör inte Àta sig mÀtt pÄ nötbaserade bakverk varje dag.


unsplash