Nötter och frön har Àtits av mÀnniskor sen urminnes tider, och de Àr mycket nÀringsrika. De innehÄller bra fetter, mÄnga mineraler och en del vitaminer. Inom AIP utesluter man nötter pÄ grund av att mÄnga Àr allergiska. Inom GAPS och SCD Àr inte nötter det första man Àter, eftersom det kan vara lite svÄrsmÀlt.
För att göra nötter mer lÀttsmÀlta och förenkla nÀringsupptaget bör man blötlÀgga dem. NÀr nöten eller fröet börjar gro minskar nivÄerna av antinutrienter, vissa kolhydrater bryts ner, samt blötlÀggning aktiverar enzymer som kan göra nÀringsÀmnena mer tillgÀngliga för kroppen.
Nötter och nötmjöl kan vara ett trevligt inslag i en varierad kost, det finns mycket gott man kan baka till exempel, men man bör inte Àta sig mÀtt pÄ nötbaserade bakverk varje dag.
GÄ med i Facebookgruppen Kost för Crohns, ulcerös kolit och annan IBD för att diskutera, fÄ tips och stöd.
KostrÄden pÄ den hÀr sidan bygger pÄ dieterna Autoimmuna protokollet (AIP), SÀrskild kolhydratsdiet (SCD) och Gut and Physiology Syndrome (GAPS).
Jag anvĂ€nder delar ur alla tre dieterna för att lĂ€ka och lindra min Crohns. Du behöver sjĂ€lv utforska vad just du mĂ„r bra av. Sluta inte med medicin utan att rĂ„dgöra med din lĂ€kare. Vissa mediciner (kortison) kan vara livsfarligt att sluta tvĂ€rt med, andra biologiska mediciner kan du bilda antikroppar emot sĂ„ att du inte kan börja med dem igen. Du bestĂ€mmer sjĂ€lv vilka mediciner du vill ta, vilka biverkningar du stĂ„r ut med, vilka risker du vill ta â men fatta beslut om mediciner i samrĂ„d med din lĂ€kare.
Med hopp om god lĂ€kning đ«¶đ€
//Annika