Fett

Fett Ă€r livsviktigt att fĂ„ i sig. Det bidrar till upptag av andra nĂ€ringsĂ€mnen, fettlösliga vitaminer till exempel. Det Ă€r en viktig byggsten för hormonerna samt en viktig energikĂ€lla tillsammans med protein och kolhydrater. 

Fett kan delas in i mÀttat, enkelomÀttat och fleromÀttat. Vi behöver alla sorters fett.

De flesta fÄr idag i sig för mycket omega6, en fettsyra som Àr nödvÀndig att fÄ i sig genom kosten, men om det blir för mycket i förhÄllande till omega3 skapar det inflammation.

DÀrför rekommenderas att man utesluter omega6-rika oljor som solrosolja, majsolja, druvkÀrnolja med flera.

Balansen mellan omega6 och omega3 Ă€r nĂ„got man bygger upp över tid i kroppen, sĂ„ det har ingen betydelse om man nĂ„gon gĂ„ng skulle rĂ„ka fĂ„ i sig lite solrosolja till exempel. Det viktiga Ă€r hur balansen ser ut pĂ„ lĂ„ng sikt. 

HÀrdade och delvist hÀrdade fetter ska man alltid undvika. De bryts inte ner i kroppen utan lagras i blodkÀrlen.

Ät dessa fetter

  • Animaliska fetter som talg, ister och ankfett
  • Ghee 
  • Kokosolja (ekologisk kallpressad, absolut inte hĂ€rdad)
  • Olivolja (extra virgin kallpressad)
  • Avokadoolja

undvik

  • HĂ€rdade, eller delvist hĂ€rdade fetter
  • VĂ€xtoljor förutom de ovan (de innehĂ„ller för mycket omega6)

Variera sĂ„ mycket som möjligt, alla fetter behövs. VĂ€lj animaliska fetter frĂ„n grĂ€sbetande djur för att fĂ„ i dig omega3. Ät Ă€ven fisk och skaldjur 2-3 gĂ„nger per vecka för omega3.

Var inte rÀdd för mÀttat fett, mÀttat fett av god kvalitet Àr bra för hjÀrtat (1), stÀrker immunsystemet och hjÀlper kroppen att omsÀtta omega3 och omega6 (2).


1) https://www.westonaprice.org/book-reviews/know-your-fats-by-mary-enig/#gsc.tab=0

2) http://www.ravnskov.nu/cholesterol/

unsplash