BaljvÀxter

Endast nÄgra fÄ baljvÀxter Àr tillÄtna inom GAPS och SCD. Inom AIP rekommenderas inga baljvÀxter. Linser Àr tillÄtna inom GAPS och SCD efter att man förberett dem vÀl, för att fÄ bort antinutrienter. Se recept pÄ hur man tillreder linser.

FÀrska baljvÀxter Àr lÀttare att smÀlta och Àr tillÄtna inom GAPS och SCD. Inom AIP rÀknas de som lÄgrisk. Exempel pÄ fÀrska baljvÀxter Àr gröna bönor, sockerÀrtor och gröna Àrtor.

Lektiner

Lektiner finns i de flesta vÀxter, men i större mÀngd i spannmÄl och baljvÀxter. De kan stÀlla till problem hos kÀnsliga personer pÄ flera sÀtt. Lektinernas proteinkedjor Àr svÄra för tarmen att bryta ned och molekyler frÄn osmÀlt mat kan ta sig igenom tarmvÀggen och dÀrigenom aktivera immunförsvaret. Lektiner kan förstöra tarmbarriÀren, skapa dysbios och aktivera inflammation. Olika personer Àr olika kÀnsliga, och Àter linser (rÀtt preparerade) bör det inte vara som en del av en daglig kost dÄ och dÄ.

Fytinsyra

Fytinsyra finns i höga halter i spannmÄl och baljvÀxter. I stora mÀngder binder fytinsyran mineraler till sig och dessa mineraler blir dÄ inte tillgÀngliga för kroppen. Fytinsyra kallas dÀrför antinutrient. Man kan inaktivera viss del av fytinsyran genom blötlÀggning

EnzymhÀmmare

MatsmÀltningen Àr beroende av enzymer som bryter ned maten. SpannmÄl och baljvÀxter innehÄller en rad enzymhÀmmare som minskar effekten av olika enzymer. Om inte maten bryts ned ordentligt kan osmÀlta partiklar ta sig igenom tarmslemhinnan och reta immunförsvaret.

GodkÀnda baljvÀxter

Följande bönor Àr godkÀnda inom GAPS och SCD efter rÀtt preparering.

  • Linser
  • Limabönor (stora vita bönor)
  • Vita bönor

Följande baljvÀxter Àr godkÀnda utan sÀrskild preparering annat Àn kokning.

  • Haricot vertes
  • Vaxbönor
  • SockerĂ€rtor
  • Gröna Ă€rtor


Olika personer Àr olika kÀnsliga, och en del kan Àta vissa bönor eller linser (rÀtt preparerade) men det bör det inte vara som en del av en daglig kost, utan dÄ och dÄ.

unsplash