Grönsaker och rotfrukter

Grönsaker och rotfrukter innehÄller mÀngder med vitaminer, mineraler och fibrer. De bör vara ett inslag i en hÀlsosam kost men om magen Àr dÄlig kan det vara svÄrt att tÄla fibrer. Variera intaget av grönsaker, bÄde vad gÀller sort och tillagningssÀtt.

TillagningssÀtt

Juicer och avkok

Vid tarmvila, eller om magen Àr kÀnslig för fibrer Àr juicer och avkok bra. Man kan Àven juicea eller göra avkok pÄ grönsaksdelar man brukar kasta. Bladen pÄ blomkÄlen, stammen pÄ grönkÄl och sÄ vidare.

Koka

Det skonsammaste sĂ€ttet efter avkok. 

Mjölksyrat

Gör nÀringen mer lÀttillgÀnglig och tillför viktiga mjölksyrebakterier.

Ugnsbakat

Praktiskt nÀr man vill göra mycket grönsaker.

Stekt

Gott som variation, dock mer svÄrsmÀlt.

RĂ„tt

Mest svÄrsmÀlt, men innehÄller ocksÄ allt i oförstört skick. Dressa gÀrna med ÀppelsicervinÀger och olivolja för att hjÀlpa matsmÀltningen.

Undvik dessa

Vissa rotfrukter bör man undvika enligt SCD och GAPS om man har IBD. Det Àr rotfrukter med mycket stÀrkelse. Dessa Àr nyttiga och bra om man har en normal tarmflora, men vid IBD har de flesta dysbios, alltsÄ en tarmflora i obalans. DÄ göder man inte bara de goda tarmbakterierna utan Àven patogener.

Rotsaker med för mycket stÀrkelse

  • Potatis
  • Sötpotatis
  • Svartrot
  • Palsternacka
  • JordĂ€rtskocka
  • Jams
  • Kassava
  • Cikoria
  • Sockerbeta
  • Maniok
  • Taro

NattskuggevÀxter

Inom AIP undviker man alla nattskuggevÀxter.

Ät dessa

Ät sĂ„ mycket grönsaker och rotfrukter du vill och mĂ„r bra av (förutom de ovan), anvĂ€nd den tillagningsmetod som passar bĂ€st. Variera sĂ„ mycket du kan av sorter och fĂ€rger.

Rotsaker som Àr okej

  • Morot
  • Rotselleri
  • KĂ„lrabbi
  • KĂ„lrot
  • RĂ€disor
  • RĂ€ttika
  • Majrova
  • Pepparrot
  • Rödbeta
  • Lök


unsplash