Torskrygg med kantareller

Att bara lÄta torsken vila i hett vatten Àr ett smart sÀtt att fÄ lagom tillagad fisk, istÀllet för en sönderkokt bit. Torsk innehÄller bÄde selen och jod, viktiga mineraler för sköldkörteln bland annat. Kantareller innehÄller D-vitamin, B-vitaminer och K-vitamin. Morötter, purjolök och kÄl Àr fulla med vitminer och mineraler.

Torskrygg med kantareller, 4 portioner

  • 500-600 g torskfilĂ© eller annan vit fisk

  • Ca 2 tsk salt
  • Vatten i en stor kastrull


  • 1 kg morötter
  • Salt
  • Kokosolja


  • 200-300 g kantareller eller shiitakesvamp
  • Salt
  • Ghee


    • Ca 2 dm purjolök, det gröna
    • 100-150 g svartkĂ„l. GrönkĂ„l eller purpurkĂ„l gĂ„r lika bra.
    • Salt
    • Olivolja
    • 1 dl vatten


    • Citron, svartpeppar, smĂ€lt ghee och dill till servering

    Gör sÄ hÀr

    1. Skölj av torskfilĂ©erna och torka av dem. 
    2. Salta dem rikligt och stÀll Ät sidan.
    3. SÀtt ugnen pÄ 175 grader.
    4. Skala morötterna och dela dem i stavar.
    5. LÀgg morötterna i en ugnsform, salta och klicka över kokosolja.
    6. StÀll in i ugnen 45 minuter till en timme. Rör om efter cirka en kvart.
    7. Dela svampen i lagom bitar och stek den i en rejÀl klick ghee tills den blivit lite brynt. Salta. LÀgg Ät sidan.
    8. Strimla purjolök och svartkÄl.
    9. FrÀs snabbt i olja, hÀll sedan pÄ vatten och salt. BrÀsera nÄgra minuter pÄ hög vÀrme tills nÀstan allt vatten puttrat bort och grönsakerna blivit mjuka.
    10. Koka upp vatten i en rymlig kastrull.
    11. Dra kastrullen av vÀrmen och lÀgg i torsken.
    12. LÄt den ligga i 5 minuter, lyft försiktigt ur den ur vattnet.
    13. Servera torsken med kantareller, morötter och grönsaksfrÀs. HÀll gÀrna pÄ lite mer smÀlt ghee, citron, svartpeppar och lite dill.