Att ändra sin kost är inget man gör på en vecka, kanske inte ens på en månad. Låt det ta tid. Pröva dig fram. Gör misstag, börja om igen. Låt kroppen vänja sig, låt ditt sinne vänja sig. Var beredd på bakslag, just som allt känns bra så kanske kroppen tycker att du är stark nog att läka nästa steg och du kan få nya symtom. Var snäll mot dig själv och försök lyssna på kroppen. Det blir lättare och lättare, ju längre man håller på.
Läkningen sker på flera plan:
Börja med dessa så snart du kan. Buljonger kokade på ben med kött, brosk och ligament innehåller kollagen, gelatin mm som är mycket läkande för tarmen. Se till att få i dig buljong varje dag i början, och några gånger i veckan när du mår bättre.
Samtidigt som man äter en kost utan socker och stärkelse för att svälta ut patogener är det viktigt att fylla på med goda bakterier. Det gör man genom att inta mycket fermenterad mat och dryck. Försök variera så mycket som möjligt och inta gärna något fermenterat till varje måltid.
Inälvor är det mest näringsrika du kan äta. Inkludera gärna inälvsmat en gång i veckan från lever, njure, hjärta eller mage. Det innehåller många vitaminer och mineraler som läker tarmen, såsom järn, D-vitamin, A-vitamin, B12, zink, jod, selen med mera.
Fisk och skaldjur innehåller mängder med viktiga vitaminer, mineraler och fett. Ostron innehåller mängder med zink som är viktigt för tarmläkning. Vit fisk innehåller jod och selen, makrill innehåller D-vitamin och omega3, och så vidare. Ät gärna fisk och skaldjur 2-3 gånger per vecka.
Kött från nöt, vilt, fågel och så vidare innehåller värdefullt och lättillgängligt protein. Särskilt läkande är brosk, ligament och senor som får koka länge så att man får ut kollagen. Även animaliskt fett är läkande.
Grönsaker och frukt innehåller mängder med vitaminer, mineraler och fibrer. Undvik de som innehåller för mycket stärkelse bara. Eventuellt vill du även undvika nattskuggeväxter.
Sluta med dessa idag. När du börjar må bra igen kan du unna dig ett glas torrt vin, eller whisky, gin eller annan torr sprit.
Innehåller antinutrienter, lektiner och polysackarider.
Uteslut alla mejeriprodukter – mjölk, fil, yoghurt, ostar och så vidare. Eventuellt kan hemgjord yoghurt och kefir som fermenterats minst 24 timmar ingå i en tarmläkande diet.
Undvik potatis, sötpotatis, jordärtskocka med flera eftersom de inte bara göder de goda tarmbakterierna. Vid dysbios göds även patogener.
Gå med i Facebookgruppen Kost för Crohns, ulcerös kolit och annan IBD för att diskutera, få tips och stöd.
Kostråden på den här sidan bygger på dieterna Autoimmuna protokollet (AIP), Särskild kolhydratsdiet (SCD) och Gut and Physiology Syndrome (GAPS).
Jag använder delar ur alla tre dieterna för att läka och lindra min Crohns. Du behöver själv utforska vad just du mår bra av. Sluta inte med medicin utan att rådgöra med din läkare. Vissa mediciner (kortison) kan vara livsfarligt att sluta tvärt med, andra biologiska mediciner kan du bilda antikroppar emot så att du inte kan börja med dem igen. Du bestämmer själv vilka mediciner du vill ta, vilka biverkningar du står ut med, vilka risker du vill ta – men fatta beslut om mediciner i samråd med din läkare.
Med hopp om god läkning 🫶🤟
//Annika