Denna rödbetskvass är ett enkelt, lättlagat och kostnadseffektivt sätt att njuta av en fermenterad, energigivande dryck. Kvass är rikt på nyttiga bakterier som kan bidra till att förbättra tarmhälsan och minska inflammation i tarmarna.
Mjölksyrebakterierna finns på skalet på rödbetorna, men det kan ibland vara lite svårt att få fart på fermenteringen. Om du har färska rödbetor med blast är det det bästa, skölj och dela blasten och lägg med den också, det brukar sätta rejäl fart på fermenteringen. En näve färska örter som mynta, citronmeliss, oregano eller något annat du har i trädgården funkar också jättebra.
Annars kan man ge lite extra hjälp genom att tillsätta spad från surkål, eller om du gör egna mejeriprodukter som yoghurt eller kefir så kan du sila av vassle och använda den som starthjälp.
✅ AIP
✅ SCD, GAPS
3 eller 4 rödbetor, beroende på storlek
1 dl vassle eller spad från surkål eller rödbetsblast eller färska örter (valfritt)
2 msk havssalt
Knappt 2 liter vatten
Gå med i Facebookgruppen Kost för Crohns, ulcerös kolit och annan IBD för att diskutera, få tips och stöd.
Kostråden på den här sidan bygger på dieterna Autoimmuna protokollet (AIP), Särskild kolhydratsdiet (SCD) och Gut and Physiology Syndrome (GAPS).
Jag använder delar ur alla tre dieterna för att läka och lindra min Crohns. Du behöver själv utforska vad just du mår bra av. Sluta inte med medicin utan att rådgöra med din läkare. Vissa mediciner (kortison) kan vara livsfarligt att sluta tvärt med, andra biologiska mediciner kan du bilda antikroppar emot så att du inte kan börja med dem igen. Du bestämmer själv vilka mediciner du vill ta, vilka biverkningar du står ut med, vilka risker du vill ta – men fatta beslut om mediciner i samråd med din läkare.
Med hopp om god läkning 🫶🤟
//Annika