Rödbetskvass

Denna rödbetskvass är ett enkelt, lättlagat och kostnadseffektivt sätt att njuta av en fermenterad, energigivande dryck. Kvass är rikt på nyttiga bakterier som kan bidra till att förbättra tarmhälsan och minska inflammation i tarmarna. 

Mjölksyrebakterierna finns på skalet på rödbetorna, men det kan ibland vara lite svårt att få fart på fermenteringen. Om du har färska rödbetor med blast är det det bästa, skölj och dela blasten och lägg med den också, det brukar sätta rejäl fart på fermenteringen. En näve färska örter som mynta, citronmeliss, oregano eller något annat du har i trädgården funkar också jättebra.

Annars kan man ge lite extra hjälp genom att tillsätta spad från surkål, eller om du gör egna mejeriprodukter som yoghurt eller kefir så kan du sila av vassle och använda den som starthjälp.


    ✅ AIP


    ✅ SCD, GAPS

    Rödbetskvass, 2 liter

    • 3 eller 4 rödbetor, beroende på storlek

    • 1 dl vassle eller spad från surkål eller rödbetsblast eller färska örter (valfritt)

    • 2 msk havssalt 

    • Knappt 2 liter vatten

    1. Skölj rödbetorna och skala av skalet där det är fult eller har märken.
    2. Dela rödbetorna i ca 1 cm stora bitar och lägg dem i en 2-liters burk, eller två 1-litersburkar.
    3. Tillsätt salt och eventuellt vassle/surkålsspad/örter, och fyll på med vatten tills det är 2-3 cm från toppen av burken.
    4. Fermentera vid rumstemperatur i 3 till 5 dagar och ställ sedan i kylskåpet.
    5. När det mesta av kvassen har druckits upp kan du fylla på burken med saltvatten igen och låta den fermentera vid rumstemperatur för en andra, svagare omgång.
    unsplash